Hoe kun je zelf lekkere rode kool maken?
Rode kool wordt in Nederland heel regelmatig gegeten. Het is namelijk een lekkere, gezonde groentesoort die bovendien het hele jaar door goed verkrijgbaar is bij de groenteboer of in de supermarkt. Rode kool is in blik en pot te verkrijgen. Deze hoef je alleen maar even op te warmen. Maar de echte liefhebber kiest natuurlijk voor het klaarmaken van een verse rode kool! Ben jij benieuwd hoe je zelf echt lekkere rode kool kunt maken volgens grootmoeders wijze? Hier onder het recept:
Ingrediënten voor het zelf maken van rode kool
Hoe maak je een rode kool schoon?
Bereiding van rode kool
Rode kool met appel maken
Vragen of tips over zelf rode kool maken?
Ingrediënten voor het zelf maken van rode kool
- Een verse rode kool
- 6 kruidnagels
- 2 jeneverbessen
- 1 eetlepel stroop
- 1 eetlepel boter
- Een snufje zout
- Een eetlepel suiker
- 50 á 60 gram rozijnen
- +/- vier stuks laurierbladeren
- Een theelepel kaneelpoeder
- +/- 2 eetlepels azijn
Hoe maak je een rode kool schoon?
Het klaarmaken van rode kool kost je ongeveer veertig minuten. Om te beginnen moet de rode kool eerst schoongemaakt worden. Als eerste haal je de buitenste laag bladeren van de rode kool af. Deze hebben we niet meer nodig. Vervolgens zet je de rode kool met de stronk naar beneden op de snijplank en snijd je de rode kool met een groot mes doormidden. Snij de helften dan nogmaals doormidden zodat je vier stukken rode kool hebt. Uit deze kwarten rode kool kun je dan makkelijk de stronk wegsnijden. Vervolgens snij je de stukken rode kool in kleine reepjes.
Wanneer je graag grof gesneden rode kool wilt maak je de reepjes +/- een centimeter breed. Wil je iets fijnere rode kool dan hou je het bij een halve centimeter. We zijn nu klaar met het schoonmaken. Vaak is het niet nodig om de rode kool nog te wassen, maar voor de zekerheid kun je de rode kool altijd nog even wassen om viezigheid zoals zand weg te spoelen.
Om het makkelijk te maken hebben we hier onder een instructiefilmpje geplaatst van de C1000. Zij leggen duidelijk, met beelden uit hoe je een rode kool snijdt en schoonmaakt.
Bereiding van rode kool
- Stap 1: Leg het laurierblad, de rozijnen, de schoongemaakte rode kool, kruidnagels, jeneverbessen, kaneel stroop, azijn en een snufje zout in een beetje water in een kookpan.
- Stap 2: Schep alle ingrediënten goed door elkaar en breng de rode kool vervolgens aan de kook. Kook de rode kool een uurtje op laag vuur, met de deksel op de pan. Schep het geheel af en toe even om. Wanneer de tijd om is kan de kool worden afgegoten. Laat de rode kool daarna eventueel nog even door sudderen.
- Stap 3: Doe vervolgens de overige ingrediënten in de pan en haal het laurierblad, de kruidnagels en de jeneverbessen er juist uit.
- Stap 4: Roer alles even goed door elkaar en laat het nog even een paar minuten (ongeveer 5 minuten) stoven.
- Stap 5: Tot slot kun je een beetje azijn toevoegen zodat de rode kool een mooie kleur krijgt.
Is de rode kool nog te flauw? Breng deze dan wat meer op smaak met een beetje zout of suiker.
Rode kool met appel maken
Een hele lekkere variatie op normale rode kool is rode kool met appel!
Gebruik hiervoor 2 à 3 Goudrenetten of Elstar appels. Snij de appels in stukjes en bestrooi de appels rijkelijk met kaneel. Doe de appel stukjes met kaneel door de rode kool wanneer deze net kookt en laat het lekker mee sudderen. EET SMAKELIJK! 🙂 Echte rode kool volgens grootmoeders recept. Zoooo lekker! 🙂
Vragen of tips over zelf rode kool maken?
Heb je nog vragen over het zelf maken van rode kool? Of heb jij misschien wel een hele lekkere variatie? Let us know! We zijn benieuwd naar jullie eigen creaties. 🙂 Je kunt altijd een reactie geven onder dit berichtje.