Zelf kaas maken is een leuke uitdaging. Hoe je kaas zelf kunt maken zal ik hier onder uitleggen. Het proces is bijna hetzelfde als een professioneel kaasbereidingsproces, alleen een stuk kleinschaliger met andere equipment.
Benodigdheden en ingrediënten
Bereidingswijze kaas
Verschillende soorten kaas
Waar kun je zuursel en stremsel kopen?
Het bewaren van de kaas
Benodigdheden en ingrediënten
Benodigdheden
- 3 liter melk
- 5 tot 10 cl. zuursel
- 9 à 12 druppels stremsel
- 90 gram zout
- 300 ml water
Ingrediënten
- Een thermometer
- 2 kommen die in elkaar passen of een kaaspers
- Een oude theedoek
- Een mes of wrongelsnijder
- Een vergiet
Bereidingswijze kaas
- Stap 1: De voorbereiding. Doe 3 liter melk in een pan en verwarm de melk tot ongeveer 29 tot 35 graden Celsius. Zorg ervoor dat de melk niet warmer wordt dan 27 graden Celsius. Maak gebruik van een thermometer en hou er rekening mee dat de melk nog na-warmt in een pan.
- Stap 2: Het stremmen van de melk. Doe de melk in een schone kom en voeg tussen de 9 à 12 druppels stremsel al roerend aan de melk toe. Laat de melk vervolgens 30 minuten staan.
- Stap 3: Het snijden van de wrongel. Na 30 minuten is de melk gestremd. De melk is nu dikker geworden. Het deel dat vast is noemen we wrongel. Dit moet je in kleine stukjes snijden. Ga met de wrongelsnijder of een mes eerst langs de rand en vervolgens in verschillende richtingen door de gestremde melk. Doe dit net zo lang totdat de gesneden stukjes ongeveer net zo groot zijn als erwtjes.
- Stap 4: Het aftappen van de wei. Nadat de wrongel bezonken is, kun je de wei weggieten. Voor de zekerheid kun je dit door een vergiet doen zodat je zeker weet dat je geen wrongel verliest. Je kunt de wrongel ook in het vergiet scheppen om zoveel mogelijk wei af te gieten.
- Stap 5: Het persen van de kaas. Om de kaas te persen doe je de wrongel voorzichtig in een theedoek. Doe de theedoek met de wrongel in een van de twee kommen die in elkaar passen en pers de wrongel plat door deze stevig aan te drukken met de andere kom. Zorg er voor dat eventueel vocht nog weg kan. Je kunt ook gebruik maken van een kaaspers als je die hebt.
- Stap 6: Pekelen van de kaas. Leg de kaas in een bad van 300 ml. water met 90 gram zout. Laat de kaas enkele uren in het zoutbad liggen. Draai de kaas zo nu en dan om. Dit kan enkele dagen blijven liggen, afhankelijk van de smaak die je wilt bereiken. Proef dus regelmatig!
- Stap 7: Wanneer de kaas lang genoeg in het zoute water heeft gelegen is het tijd om de kaas te drogen en af te dekken met een plastic afdeklaag. Deze zijn te koop op het internet. Hiermee kun je de kaas ‘belegen’ maken, door het langere tijd te bewaren. Doet je dit niet, wacht dan niet te lang met het eten van de kaas! Eet smakelijk!
Verschillende soorten kaas
Je kunt ook andere soorten kaas maken zoals geitenkaas of mozarella. Er is genoeg variatie mogelijk.
Zou je graag willen weten hoe je een andere soort kaas maakt dan hierboven beschreven? Laat het even weten door middel van een reactie.
Waar kun je zuursel en stremsel kopen?
Zuursel en stremsel is te verkrijgen via internet, of bij sommige kaasboerderijen. In plaats van zuursel kun je ook wat citroenzuur of karnemelk gebruiken.