De vroege ochtendzon schijnt je huis binnen en het vers gebakken brood komt net uit de oven. Heerlijk!
Met de hele familie genieten van het zelfgemaakte brood met heerlijk beleg. Misschien ook wel zelfgemaakt. Zelfgemaakte zoete aarbeien jam of zelfgemaakte oude kaas, wat een beetje weg smelt op het nog warme brood.
Lekker! Maar hoe kun je zelf het lekkerste brood bakken?
Ingrediënten
Benodigdheden
Werkwijze
Broodvarianten om zelf te maken
Ingrediënten
- 250 gram wit meel of patentbloem
- 250 gram volkoren meel
- 7 gram gedroogde gist
- 15 gram suiker
- 10 gram zout
- 20 gram boter
- 300 ml lauw water
Benodigdheden
- Mengkom
- Maatbeker
- Weegschaal
- Theedoek
- Bakplaat,
- Bakpapier
Werkwijze
- Stap 1: Doe alle boven genoemde ingrediënten in een grote kom en meng ze goed door elkaar.
- Stap 2: Kneed het deeg met je handen tot een mooie ronde bol deeg. Is het te nat? Gebruik dan iets meer meel. Is het te droog? Gebruik dan iets meer water.
- Stap 3: Leg het deeg vervolgens in een ingevette kom. Draai het deeg hierdoorheen zodat deze bedekt raakt in een laagje olie. Dek de kom vervolgens af met een vochtige theedoek en laat het ongeveer drie kwartier tot een uur rijzen bij kamertemperatuur.
- Stap 4: Kneed de deegbal vervolgens in de uiteindelijke gewenste vorm van het brood. Leg wat bakpapier op de bakplaat en plaats het deeg hierop. Laat het deeg hier nog eens 40 minuten rijzen onder een doek.
- Stap 5: Verwarm de oven voor op 200 graden
- Stap 6: Plaats het deeg in de oven en bak het in ongeveer 40 minuten tot een goudbruin gekleurd brood.
Broodvarianten om zelf te maken
Uiteindelijk is het natuurlijk heel lastig om een artikel ‘hoe maak je zelf brood’ te noemen.
Want er zijn zoveel brood varianten. Enkele voorbeelden:
- Meergranenbrood
- Speltbrood
- Roggebrood
- Bruin brood
- Wit brood
- Stokbrood
- Ciabattabrood
Zelfgemaakt brood is echt veel lekker dan bij de supermarkt vandaan! Bedankt voor het recept. Ga het zeker vaker maken 🙂